Rechter houdt publicatie boek over Christian Van Thillo tegen na juridische strijd

DPG Media heeft afgelopen zomer via een kort geding de publicatie van het boek Man bijt Van Thillo voorlopig weten tegen te houden. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money (FTM) en het Belgische onderzoeksplatform Apache. De auteur, Guido Van Liefferinge, was jarenlang een directe medewerker van Christian Van Thillo, de CEO en eigenaar van DPG Media.

Succes en conflict

Van Liefferinge stond aan de basis van succesvolle bladen als Dag Allemaal en TV Familie, die een belangrijk financieel succes werden voor De Persgroep, de voorloper van DPG Media. In 2000 uitte hij echter in interviews kritiek op de toenemende vercommercialisering binnen het mediabedrijf. Zijn uitspraken in De Tijd en de Gazet van Antwerpen leidden tot zijn ontslag.

Bij zijn vertrek raakten zijn intellectuele eigendomsrechten, waaronder zijn medebedenkingen voor de tijdschriften, voor het symbolische bedrag van 2 frank (0,05 euro) in handen van de familie Van Thillo. Dit ontslag markeerde het begin van een langdurige juridische strijd die vijftien jaar zou duren.

Schikking met voorwaarden

In 2015 kwam er een einde aan het conflict via een schikking. Onder de voorwaarden van deze overeenkomst mocht Van Liefferinge geen herdruk of bewerking van zijn eerdere boeken uitbrengen. Daarnaast verbood de schikking hem om nieuwe publicaties over De Persgroep of haar aandeelhouders uit te geven of hierbij ondersteuning te bieden.

Ondanks deze afspraken besloot Van Liefferinge een nieuw boek te schrijven over zijn ervaringen met Van Thillo en De Persgroep: Man bijt Van Thillo. Volgens FTM en Apache oordeelde de rechter op 25 juni dat dit boek een schending van de schikking inhoudt. Een definitieve uitspraak over de publicatie wordt later verwacht.

Reactie DPG Media

In een reactie benadrukt DPG Media dat de schikking destijds bedoeld was om het langdurige conflict te beëindigen. “In 2015 hebben Guido Van Liefferinge en De Persgroep besloten om de strijdbijl te begraven. Zoals gebruikelijk werden afspraken gemaakt over vertrouwelijkheid, waarbij beide partijen zich ertoe verbonden geen uitspraken of publicaties over elkaar te doen,” stelt het mediabedrijf.

DPG Media voegt eraan toe dat Van Liefferinge het recht heeft om zijn boek alsnog uit te brengen, mits hij de vergoeding die hij destijds ontving, terugstort. Voorlopig blijft het echter onzeker of het boek ooit het licht zal zien.

Discussie over persvrijheid en mediaconcentratie

De juridische stappen van DPG Media hebben veel kritiek uitgelokt. Experts en mediaplatforms wijzen op de gevaren van mediaconcentratie en stellen dat het blokkeren van boeken zoals Man bijt Van Thillo en eerdere titels, zoals De Belg van Mark Koster, een zorgwekkend precedent schept. Critici zien hierin een mogelijke poging tot censuur en vrezen dat de onafhankelijkheid van de pers onder druk komt te staan door de macht van grote mediabedrijven.

Het platform ’tScheldt uitte stevige kritiek op DPG Media en Van Thillo, terwijl ook bredere discussies over de grenzen van persvrijheid zijn aangewakkerd. Tegenstanders waarschuwen dat juridische acties tegen kritische stemmen de journalistiek en het publieke debat kunnen ondermijnen.

Vooralsnog blijft onduidelijk of Van Liefferinges nieuwste boek ooit bij de lezer zal belanden. De zaak toont echter de spanningen tussen commerciële belangen, mediaconcentratie en de vrijheid van meningsuiting in de journalistieke wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish