Met De meest besproken man van Nederland ageert journalist en schrijver ­Jeroen Pen tegen de flexwerkcultuur in de media.

In zijn debuutroman De meest besproken man van Nederland gaat hij hoofdpersonage Otto Spanjer los op de redacties waar hij zelf heeft gewerkt. Otto lijdt. Hij wil journalist worden, belangrijke en diepgaande verhalen schrijven, maar moet zich als webredacteur beperken tot social media. Vol minachting kijkt hij naar vijftigers met vaste contracten die weinig tot niets uitvoeren, maar wel de baantjes bezet houden die hij ambieert.

In omroepland worden constant volstrekt willekeurige beslissingen van bovenaf genomen, waardoor je eigenlijk nooit aan iets kan bouwen als redacteur of maker. Mensen met een vast contract maken de dienst uit. Deze ervaren journalisten konden vroeger veel, dat konden ze aardig, maar het werkt ineens niet meer. Hun hoogtijdagen lagen in de jaren negentig en de naughties, toen er nog anderhalf keer zoveel geld naar de Hollandse Publieke Omroep (HPO) ging en er nog werkelijk mensen massaal televisiekeken. 

Het is ook een wereld die botst met de mooie woke principes van millennials, zoals het opkomen voor seksegelijkheid. De omroepmensen van de oude garde worden nooit aangesproken op grensoverschrijdend gedrag. In mijn boek voer ik bijvoorbeeld een populaire presentator op. Een figuur die gewend is om altijd zijn zin te krijgen, iemand die er steeds minder toe doet maar toch belangrijk blijft binnen de omroep.

Samenvatting

‘Een uiterst oncollegiale maar ongekend geestige roman over een overijverige journalist. Een goudeerlijk en herkenbaar verslag vanuit de slangenkuil. Pen heeft jaloersmakende giftanden.’ – James Worthy Otto Spanjer heeft één doel: journalist worden. Alleen worden de banen waar hij op aast bezet gehouden door vijftigers met een vast contract. Spanjer is veroordeeld tot het beheer over de socialmedia-accounts en het schrijven van nietszeggende maar veelgelezen clickbait-artikelen. Voor serieuze journalistiek lijkt geen plaats. Gedesillusioneerd door het eeuwige gelanterfant van de boomers om hem heen neemt hij een besluit: het old boys network moet kapot. De meest besproken man van Nederland gaat over omroeppolitiek, media-ambtenaren en machtige mannen die zich onaantastbaar wanen. Maar bovenal is het een verhaal over de eerste naoorlogse generatie die het slechter kreeg dan haar ouders.

Steun ons

Ja! Ik wil FreelanceJournalism en haar leden helpen een nieuwe toekomst voor nieuws te smeden. Samen werken we aan een wereld waarin alle mensen in elke gemeenschap toegang hebben tot vertrouwd nieuws. FreelanceJournalism leidt en ondersteunt een netwerk van meer dan 3000 freelance mediaprofessionals van lokale berichtgeving tot onderzoeksrapportage over prangende mondiale problemen, deze journalisten vertellen verhalen die anders niet zouden worden verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLDutch