FreelanceJournalism.eu Waarschuwt voor Gevolgen van Nieuwe Wet VBAR: Gesprekken met Freelancers, Opdrachtgevers en de Minister

De afgelopen week werden freelancers bij de omroep verrast door plannen van de NOS om de inhuur van freelancers drastisch te veranderen, vanwege aankomende wetswijzigingen en strengere handhaving door de Belastingdienst. Dit veroorzaakt onrust onder freelancers die vrezen belangrijke opdrachtgevers te verliezen. FreelanceJournalism® benadrukt dat freelance werk essentieel is voor de journalistiek en wil hierover in gesprek met freelancers, opdrachtgevers en de minister over de nieuwe wetgeving VBAR. Deze wet, gericht op het verduidelijken van arbeidsrelaties, heeft grote impact op freelancers die naast werknemers werken. FreelanceJournalism® zal de zorgen van freelancers bespreken met opdrachtgevers en de minister, en pleit voor oplossingen die freelance werk mogelijk blijven maken.

De wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) is bedoeld om de regels rondom arbeidsrelaties duidelijker te maken. De wet heeft grote gevolgen voor freelancers, vooral degenen die naast werknemers op redacties werken. Freelancers vrezen dat ze als gevolg van deze wet hun opdrachtgevers kwijtraken en daardoor hun freelance-praktijk in gevaar komt. FreelanceJournalism.eu wil ervoor zorgen dat de flexibiliteit en diversiteit van freelance werk behouden blijven en zal daarom de zorgen en mogelijke oplossingen bespreken met alle betrokken partijen.

Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst streng gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat als een opdrachtgever een zelfstandige inhuurt die feitelijk werkt als een werknemer, de opdrachtgever verplicht wordt om loonheffingen en sociale premies af te dragen.

De Belastingdienst zal dan controleren of er sprake is van een dienstbetrekking op basis van verschillende criteria, zoals de mate van werkinhoudelijke aansturing en organisatorische inbedding. Als blijkt dat een zelfstandige eigenlijk een werknemer is, kunnen naheffingen en boetes volgen.

Deze nieuwe handhaving is onderdeel van de opheffing van het handhavingsmoratorium dat sinds 2018 van kracht is. Dit moratorium hield in dat de Belastingdienst alleen optrad bij evidente kwaadwillendheid. Vanaf 2025 zal dit moratorium worden opgeheven, wat betekent dat de Belastingdienst in alle gevallen kan handhaven op schijnzelfstandigheid.

De verwachting is dat opdrachtgevers hierdoor vaker zullen kiezen voor de veilige optie en minder freelancers zullen inhuren voor bepaalde werkzaamheden, uit angst voor de financiële en juridische gevolgen. FreelanceJournalism.eu maakt zich zorgen over de impact hiervan op de journalistieke sector en pleit voor oplossingen die het mogelijk maken om freelancers te blijven inzetten zonder de risico’s die de nieuwe wetgeving met zich meebrengt.

Word gratis lid van FreelanceJournalism® en versterk je positie als freelance mediaprofessional. Ons platform biedt je de mogelijkheid om je netwerk te vergroten, samen te werken aan boeiende projecten en je impact in de mediawereld te maximaliseren. Sluit je aan bij een gemeenschap van meer dan 3.000 mediaprofessionals en draag bij aan een sterkere, meer diverse journalistiek. Samen maken we het verschil in de wereld van media en journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLDutch