Sollicitatietips van Erik Mouthaan

Studenten journalistiek, lees de sollicitatietips van Erik Mouthaan. De Amerika-correspondent van RTL Nieuws heeft zeven adviezen voor toekomstige stagiairs in New York. Wat sollicitatietrainers in diplomatieke bewoordingen aanraden, schrijft Mouthaan recht voor zijn raap op zijn Facebook-pagina.

1. Maak je brief uniek
Hoe meer standaard de tekst is, hoe eerder je brief in de prullenbak belandt. Saaie brieven komen van saaie mensen en die hoeven we niet.
2. It’s not all about you.
“IK wil stage lopen omdat IK dit studeer en IK wil dit kunnen en daarom ben IK…” Natuurlijk moet je jezelf verkopen. Maar: verplaats je ook in de werkgever. “Omdat uw bedrijf X en Y is, verdient u een stagiair die …”
3. Zeg ook iets over het bedrijf.
Dat je jezelf geweldig vindt, weten we nu wel. Waarom wil je bij dit bedrijf stage lopen? Laat zien dat je nagedacht hebt over je toekomstige werkgever. Wat is er goed en niet goed?
4. Hou op met je supermarkt-cv.
Werkgevers willen relevante informatie op je cv, dus geen specificaties van alle campingwinkels in Zeeland waar je schappen vulde. Schrijf in 1 regel ‘diverse baantjes in horeca en supermarktbranche’.
5. Klop relevante info op.
Dat je een week bij de kabelkrant meeliep, verdient juist een regel extra. Wat leerde je daar? (Wel eerlijk de tijdsperiode van je ervaring aangeven!) En als je bij tv solliciteert is elke tv-ervaring leuk, al is het je eigen YouTube-kanaal.
6. Geen spelfouten.
7. Denk aan je toon.
Beter formeel dan te informeel. Dus liever, ‘hoogachtend’ onder een brief dan ‘sup Erik’ boven die brief.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLDutch